Bil je dober, a hkrati neizprosen mož

slavnostna akademija v letu generala Rudolfa Maistra

Kamnik, rojstno mesto generala Rudolfa Maistra - Vojanova, se je s slovesno akademijo, ki se je odvijala v Domu kulture Kamnik, ob 150-letnici njegovega rojstva, 90-letnici njegove smrti in 100-letnici častnega meščanstva poklonilo svojemu junaku – drznemu vojaškemu poveljniku, strategu, pesniku, bibliofilu in slikarju – ter se spomnilo njegove dediščine. Maister je ena tistih osebnosti slovenske zgodovine, ki je ljudi močno povezala, združila v prizadevanju za skupno dobro celotne domovine ter s pogumom, odločnostjo in vztrajnostjo uspešno ubranila interes Slovencev, s čimer je brez dvoma lahko tudi zgled aktualnemu slovenskemu političnemu vrhu. Srčno je verjel v slovensko prihodnost in s pogumno obrambo severne meje poskrbel za temelje, da je ta postala resničnost, zaradi česar je ena največjih osebnosti slovenske zgodovine.

Maistrovo življenje sta prek deklamacij predstavila igralca Pavle Ravnohrib in Zvone Hribar. V kulturnem programu so z uglasbenimi Maistrovimi pesmimi nastopili Mešani pevski zbor ODMEV Kamnik, Otroški in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Kamnik, Mestna godba Kamnik, Katja in Simon Skalar ter gledališki krožek učencev Osnovne šole Marije Vere. S plesom in gibom so program zaokrožili umetniki Zavoda Vitkar in Folklorna skupina Tine Rožanc.

Scenarij so pripravili Goran Završnik, Alenka Juvan in Jože Berlec, režijo in sceno pa Boštjan Štorman. Foto klubu Kamnik se zahvaljujemo za uporabo slikovnega gradiva, Društvu podeželjskih žena Tuhinjska dolina pa za pogostitev po slovesnosti.

Tehnično podporo je nudila ekipa Doma kulture Kamnik, in sicer: lučni mojster Anže Trstenjak, zvočni tehnik Blaž Flerin, zvočni opremljevalec Goran Završnik, oblikovanje projekcije pa je delo Kristine Kokalj. Produkcijsko podporo je prav tako nudila ekipa Doma kulture Kamnik.

Foto: Blaž Muc

***

Več si lahko preberete na: www.kamnik.si/objava/917000i