Dišave samostanske kuhinje

Naziv intervencije: LEADER Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost
Status: v izvajanju
Trajanje projekta: 01. 08. 2025–31. 12. 2026
Partnerji: Javni zavod za kulturo Kamnik, Občina Kamnik, Gostilna Repnik, gostilna in penzion, d.o.o.
Celotna vrednost projekta brez DDV: 99.210,10 EUR
Celotna zaprošena vrednost brez DDV: 59.933,61 EUR
Opis projekta:
Projekt je usmerjen v razvoj kulinarične in nastanitvene ponudbe v samostanu Mekinje. Partnerji želijo prenoviti nekdanjo samostansko jedilnico in urediti kuhinjo, v kateri bodo pripravljali samostansko kulinariko, osnovano na starih uršulinskih jedilnikih iz prve polovice prejšnjega stoletja. Uredili bodo tudi dve sobi v slogu sester uršulink z osnovno avtentično opremo v nekdanjem zaprtem delu samostana delu (klavzuri), kjer so nekoč bivale redovnice. Prostor bo obiskovalcem ponujal izkušnjo umika in miru v okolju, ki spoštuje izvorno namembnost. Nova ponudba bo namenjena tako gostom, ki bivajo v samostanu, kot tudi drugim obiskovalcem, ki jih zanima samostanska zgodovina ali želijo preizkusiti jedi preteklosti.
Cilji projekta:
- zagotoviti skladen in vzdržen razvoj samostana kot spomenika kulturne dediščine;
- razviti butično kulinarično in nastanitveno ponudbo samostana;
- prenoviti in opremiti samostansko jedilnico;
- izboljšati pogoje za pripravo hrane v samostanski kuhinji;
- urediti dve namestitveni enoti v slogu nekdanje klavzure;
- povezati lokalne ponudnike in spodbuditi kratke dobavne verige v lokalnem okolju.
Glavne dejavnosti za doseganje cilja:
- gradbena in obrtniška dela v jedilnici samostana;
- opremljanje jedilnice in kuhinje;
- priprava avtentičnih samostanskih jedi, prilagojenih sodobnemu okusu;
- predstavitev samostanske prehrane uršulinskih jedilnikov, temelječih na lokalnih živilih za različne populacije (šolarji, upokojenci, zainteresirana javnost);
- dan odprtih vrat ob zaključku projekta.
Rezultati:
- prenovljena samostanska jedilnica in kuhinja;
- urejeni dve sobi za namestitve;
- vzpostavljena butična kulinarična ponudba samostana;
- izvedene tematske delavnice in dan odprtih vrat;
- vzpostavljeno sodelovanje z lokalnimi prehranskimi ponudniki.