Dom kulture je danes osvetljen v roza barvi

Občina Kamnik se danes, v četrtek, 16. maja 2024, pridružuje pobudi Društva bolnikov HAE Slovenije (bolniki s hereditarnim angioedemom) in bo ob svetovnem dnevu te bolezni Stražni stolp Malega gradu in Dom kulture Kamnik osvetlila v roza barvo.

Hereditarni angioedem (HAE) je redka, dedna in dokaj slabo (pre)poznana bolezen, ki lahko bolnikom močno oteži življenje, saj je nepredvidljiva in nevarna, lahko pa celo ogrozi življenje. Gre za nenadna otekanja mehkih tkiv in kože, kar je v primeru otekanja v grlu tudi smrtno nevarno. Bolniki brez napovednih vzrokov otekajo v roke, noge, glavo, lahko tudi notranje organe, kar je zelo boleče in neprijetno.

Vzrok za hereditarni angioedem je okvara gena, ki povzroči pomanjkanje enega od proteinov v krvi. Posledično se v telesu nakopiči bradikinin, ki razširi žile, jih naredi bolj prepustne, zato gre tekočina iz žil v prostor in povzroči oteklino.

Današnji dan obeležujemo dan bolnikov s to boleznijo. Obenem je to priložnost, da ozaveščamo ljudi o tej bolezni, kjer je posebej pomembna zgodnja diagnostika, saj pravilno zdravljenje napada lahko prepreči najhujše.